Wouter (24) in Krimpen aan den IJssel

Wouter heeft via Facebook contact gezocht, omdat het hem en zijn vriendin maar niet lukt om een woning te vinden. Al snel bleek dat Wouter last heeft van de Woningnood in Zuid-Holland.
Maandagmiddag heeft Wouter tijd voor een afspraak. Zodra we op de bank zitten, begint hij te vertellen. Sinds zijn 18e staat Wouter ingeschreven bij de woningbouwvereniging. Achteraf is hij zijn moeder dankbaar dat zij er toen op heeft aangedrongen dat hij zich in zou gaan schrijven. ‘Op dat moment was ikzelf niet bezig met het vinden van een huis. Ik was al blij dat ik eindelijk 18 jaar was,’ vertelt Wouter.

Weinig mogelijkheden

Toen Wouter en zijn vriendin op zoek gingen naar een huis bleken er erg weinig mogelijkheden te zijn. Hij legt uit dat hij in Krimpen aan den IJssel wil blijven wonen. Hij voelt zich in dit dorp op zijn gemak, en heeft hier vrienden en familie wonen. Bovendien werkt hij in Rotterdam, dus dan is Krimpen, volgens hem, het ideale dorp. Samen met zijn vriendin heeft hij de afgelopen tijd op veel woningen gereageerd. Ondanks de jaren die hij al ingeschreven staat, eindigt hij steeds rond de 40e plaats. Wouter legt uit dat mensen uit Rotterdam met een urgentieverklaring ook in aanmerking komen voor een huurwoning in Krimpen aan den IJssel. Terwijl er maar erg weinig huurwoningen zijn in Krimpen. Daardoor hebben de Krimpenezen weinig kans op een huurwoning in hun eigen dorp en trekken jongeren weg.

Klem

De vriendin van Wouter heeft er uiteindelijk voor gekozen om in de Krimpenerwaard op zoek te gaan naar een woning. Dat is haar gelukt, maar Wouter wil niet weg uit Krimpen aan den IJssel. Hij woont nog steeds bij zijn ouders, maar is ook regelmatig bij zijn vriendin. ‘Het voelt alsof ik klem gezet wordt. Ik voel me niet echt meer een Krimpenees, maar heb ook niet het idee dat ik al ergens anders thuis hoor. Dat is soms behoorlijk lastig, omdat ik ook graag verder wil.’ Wouter en zijn vriendin hebben ook onderzocht of het mogelijk is om een huis te kopen in Krimpen. Op dit moment behoort dat voor hen nog niet tot de mogelijkheden. Er zijn weinig goedkope koopwoningen in Krimpen aan den IJssel. Wouter heeft zich er op dit moment bij neergelegd dat hij nog even bij zijn ouders zal wonen. Hij hoopt over een aantal jaar een huis in Krimpen aan den IJssel te kopen met zijn vriendin.

De politiek helpt niet mee

Wanneer het gesprek met Wouter op de woningnood en de politiek komt, vertelt hij dat de politiek absoluut niet mee werkt. Hij ziet dat er in Krimpen aan den IJssel al een aantal keer goedkope huurwoningen zijn afgebroken, waar dan dure senioren appartementen voor in de plaats komen. De appartementen waar hij het over heeft, worden verkocht voor €300.000. ‘Dat kun je als starter toch niet betalen?’ zegt Wouter. ‘En dan klaagt de gemeente dat er zoveel jongeren wegtrekken. Ik snap wel hoe dat komt.’ Wouter hoopt dat de provincie ervoor kan gaan zorgen dat er meer sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen worden ontwikkeld in Krimpen aan den IJssel. ‘Dan krijgt ten minste iedereen een kans in deze gemeente.’