Carina (26) in Ridderkerk

Carina zit al klaar met een kopje thee als we aankomen in Ridderkerk. We hebben afgesproken bij haar thuis. Carina woont in een pand dat volgens de planning al gesloopt had moeten zijn, en dat merkt ze.

Gelukkige start

Ruim twee jaar geleden werd Carina ingeloot voor een eigen woning. Ze had hiervoor al bijna 6 jaar ingeschreven gestaan bij de huurvereniging. ‘Ja, het heeft even geduurd, maar ik was erg blij dat ik zelfstandig kon gaan wonen,’ aldus Carina. ‘Voordat ik tekende werd ik geïnformeerd over de plannen voor dit gebied. De woningen zouden in 2017 worden gesloopt.’ Dat maakte voor haar niet uit. Ze was zo blij dat ze een huisje had weten te vinden, dat ze vol vertrouwen introk. Bovendien stond daar tegenover dat de huur voor haar woning laag was toen zij introk, waardoor zij kon sparen voor de toekomst.

Onzeker

Carina vertelt dat er in de tussentijd veel is gebeurd. Haar persoonlijke omstandigheden zijn veranderd, waardoor zij niet meer aan sparen toekomt. Ook de toekomst van haar woning is onzeker geworden. Ze vertelt dat ze ondertussen zo’n 7 brieven heeft gehad van de huurvereniging, maar het is nog steeds niet precies duidelijk wanneer haar woning gesloopt zal gaan worden. Op dit moment staat de sloop gepland voor het einde van 2018, maar ze wacht nog steeds op een brief die haar meer duidelijkheid zal geven. Ze vertelt dat ze zelf ook niet stil heeft gezeten. Carina heeft gebeld met de huurvereniging, maar na een aantal keer proberen heeft ze dat opgegeven. ‘Ik ben niet eens teruggebeld door de juiste persoon. Dit kost veel energie, maar het levert niets op’ vertelt ze. Ook maakt zij zich zorgen om haar toekomst. Ze vertelt dat eigenlijk alle andere huurwoningen in de regio veel duurder zijn, en dat kan zij niet opbrengen. Het is voor haar erg onzeker waar ze in de toekomst zal gaan wonen, terwijl ze door medische omstandigheden eigenlijk aan de regio gebonden is.

Niet duurzaam

De kosten van haar huidige woning lopen ook alleen maar op. Carina vertelt dat jaarlijks de huur wordt verhoogd, terwijl het huis nog steeds gesloopt moet worden. Daar komt bij dat het huis absoluut niet duurzaam is. Carina vertelt dat ze het huis haast niet warm krijgt in de winter. Ze wijst naar de gaskachel die in de woonkamer staat. ‘Dat is toch niet meer van deze tijd?’ zegt ze. Ze loopt weg, en roept even later ‘G! Dit huis heeft energielabel G.’ Carina zegt dat ze zich zorgen maakt over de oplopende kosten om haar woning warm te houden. Zeker met de verhoging van de energiebelasting is ze bang dat ze het zich straks niet meer kan permitteren om in een warm huis te wonen. ‘Ik vind duurzaamheid best belangrijk, maar isoleer dan ook het huis. Nu heb ik niet eens de mogelijkheid om duurzaam te wonen.’