Tamara (42) in Den Haag

Tamara heeft ons uitgenodigd bij haar thuis om haar woonsituatie te vertellen. Na Tamara’s scheiding, vijf jaar geleden, vond ze een nieuw huis in Den Haag waar ze samen met haar twee kinderen, kat en konijn kon wonen.

Tamara was blij met het huis dat zij had gevonden. Op dat moment werkte zij als jeugdverpleegkundige en kon de lasten van haar woning op eigen kracht dragen. Daarna volgde een nieuwe tegenslag voor haar. Haar toenmalige werkgever moest bezuinigen, en Tamara kreeg een zware baan in de thuiszorg. Dit werk lag haar niet, en de hoge werkdruk maakte dat ze “over de kop ging”, zoals ze het zelf noemt. Tamara kreeg een burn-out gecombineerd met terugkerende depressies en moest stoppen met werken. Haar contract werd niet verlengd en Tamara belandde twee jaar geleden in de WW.

Schulden voorkomen

Door het inkomstenverlies werd het lastig voor Tamara om haar huur elke maand te kunnen betalen. Ze besluit daarom, al vóór het moment dat ze in de WW komt, dat ze op zoek moet naar een goedkoper huis. Inmiddels is ze al twee jaar op allerlei manieren op zoek en heeft ze op vele tientallen huizen gereageerd, zonder succes. Door de korte tijd dat ze nog maar is ingeschreven bij Woonnet, is ze pas op één bezichtiging uitgenodigd. Ze heeft geprobeerd om steun te krijgen bij de gemeente, maar die zegt dat ze een prima huis heeft wat ze zou moeten kunnen betalen. Tamara ziet haar financiële buffer echter elke maand verder slinken.

Ondertussen voorziet Tamara grote problemen als ze nog langer moet blijven wonen in het huis waar ze nu woont. Over een paar maanden heeft ze geen recht meer op WW, en wordt haar inkomen nog een stuk kleiner. Het zal haar dan niet meer lukken om de huur te betalen, maar het lukt nog niet om een kleinere en goedkopere woning te vinden. Tamara heeft van alles geprobeerd om hulp te krijgen om een schuld te voorkomen, maar werd daarin niet tegemoetgekomen. “Blijkbaar moet ik eerst al het geld dat ik nog heb uitgeven aan dure tv’s en apparaten voordat ik geholpen kan worden door de schuldhulpverlening”, zegt Tamara.

Tamara probeert haar kinderen zoveel mogelijk buiten haar financiele situatie te houden. Het kleine waarderen past bij haar opvoeding, en dat geeft ze ook mee aan haar kinderen.

Coach

De druk die Tamara voelt over haar financiële situatie maakt dat ze steeds angstiger wordt, en het voedt haar terugkerende depressies. Ze heeft het gevoel dat ze aan alle kanten tegengewerkt wordt door de bureaucratie.

Inmiddels heeft de daadkrachtige Tamara zelf een coach gevonden die haar gaat helpen om meer grip te krijgen op haar leven en overzicht te krijgen in haar financiële situatie. De coach gaat haar te steunen om de blauwe enveloppen open te blijven maken. Want hoe langer het duurt, hoe hoger de drempel wordt om dat te blijven doen.

Twee weken nadat we Tamara spraken, kreeg ze te horen gekregen dat ze de sleutel krijgt van een huis dat voor haar geschikt is. Wij wensen haar veel geluk in haar nieuwe huis.