Ronald (47) in Rotterdam

We hebben met Ronald afgesproken bij een mediteer- en yogacentrum in Rotterdam Noord. Ronald woont al bijna dertig jaar in hetzelfde huis in Kraalingen-Crooswijk, en is sinds twee jaar op zoek naar een andere woning.

Overlast

Ronald wil heel graag verhuizen. Het huis waarin hij nu woont – een appartement in een omgebouwd industrieel complex – is zeer gehorig. Ronald heeft hier de laatste vijf, zes jaar veel last van, op het moment dat er nieuwe buren kwamen. Vanaf dat moment slaapt Ronald slecht. Dat heeft voor een groot deel te maken met de bouw van het complex: de muren zijn van gips en de geluidsisolatie is vrijwel ontbrekend. Ook trekt het complex vooral jonge mensen aan. En dan in het bijzonder jonge mensen die voor een groot deel ’s nachts leven. Er worden veel feesten gegeven in het gebouw, en door de bijzonder dunne muren betekent dit voor Ronald een slapeloze nacht. Ook als het feest zes deuren verderop gegeven wordt. Een verhitte nachtelijke discussie of harde tv zijn de dagelijkse bronnen van nachteloosheid voor Ronald.

De geluidsoverlast heeft voor Ronald tot veel problemen geleid: hij heeft grote moeite zich te concentreren en heeft altijd het gevoel dat hij half wakker door de wereld loopt. Ronalds slapeloosheid is zo groot dat hij allerlei experts heeft bezocht om te kijken of het aan hem ligt. “Je moet je voorstellen dat je vier uur per nacht slaapt, maandenlang, dan ga je aan van alles twijfelen”, vertelt Ronald. De huisarts, maar ook neurologen en slaapexperts verzekerden hem dat het niet aan hem ligt dat hij slecht slaapt. Ze adviseerden hem om op zoek te gaan naar een ander huis, waar hij meer dan vier uur per nacht zou kunnen slapen, zoals hij nu gemiddeld doet.

Urgentie

Ronald is arbeidsongeschikt en heeft daardoor een klein budget voor zijn huis. Qua prijs komt dat meestal neer op studenten- of starterswoningen, maar daar komt hij door zijn leeftijd niet in aanmerking voor. Ronald is heel voorzichtig bij het zoeken naar een woning. Hij wil absoluut geen last meer hebben van nachtelijke geluiden als hij verhuist, en zoekt daarom naar specifieke woningen. De slaapexpert heeft hem aangeraden om uit te kijken naar een redelijk nieuwgebouwd hoekhuis op de bovenste etage van een gebouw. Er zijn niet veel woningen die aan alle eisen voldoen.

Ronald heeft vanwege zijn lichamelijke toestand urgentie gekregen van de woningbouwvereniging. Ondanks de urgentie is het nog lastig om een thuis te vinden: er zijn simpelweg geen huizen waarbij Ronald de kans op geluidsoverlast klein genoeg inschat. Maar het is lastig om daar zeker van te zijn. “Ik moet allerlei capriolen uithalen om erachter te komen hoeveel lawaai er te horen is. Dat lawaai is natuurlijk vooral ’s nachts erg, maar ’s nachts heb je geen bezichtiging. Ik moet dan allemaal onderzoek doen om te kijken of er harde geluiden zijn”.

Ronald heeft inmiddels 1 bezichtiging gehad. Het was een hoekhuis op de tweede etage, maar had een houten vloer en was redelijk oud. Ronald moest op dat moment binnen een half uur beslissen of hij het huis wilde of niet. Door zijn slapeloosheid kon Ronald zich slecht concentreren, en een half uur beslistijd was voor hem niet voldoende om rustig te kunnen nadenken. Hij voelde zich onder druk staan, en zei in de haast nee tegen het aanbod. De druk is naderhand verder opgelopen: als hij nu nog een keer een huis afslaat, betekent dat dat hij zijn urgentie kwijtraakt. Maar met vier uur per nacht slaap is het moeilijk om snelle beslissingen te nemen.

Ronald wil voor dit verhaal liever anoniem blijven, voor de zekerheid. Naam en leeftijd zijn daarom fictief.