Marieke (24) in Leiden

Op haar studentenkamer vertelt Marieke over haar ervaring met de Woningnood in Zuid-Holland. Ze heeft haar bachelor aan de Universiteit Leiden behaald. Inmiddels is ze bezig met haar masterstudie in Amsterdam. Marieke woont met negen anderen in een studentenhuis in Leiden en is sinds een jaar op zoek naar een nieuwe woning.

Er zijn twee redenen waarom Marieke nu op zoek is naar een andere woning. Ten eerste studeert ze dit jaar af, wat betekent dat ze weg moet uit het studentenhuis waar ze woont. Dat huis is alleen voor studerenden aan de Universiteit of Hogeschool Leiden. Toen Marieke hier vijf jaar geleden kwam wonen gold deze regel nog niet. Na haar afstuderen heeft ze nog een half jaar om een ander huis te vinden. Ten tweede volgt Marieke een zware masterstudie, waar ze haar rust hard voor nodig heeft. In een huis met negen huisgenoten is die rust soms lastig te vinden.

Sociale huur, studentenhuisvesting en particulier

Marieke merkt – net als veel afgestudeerden of bijna afgestudeerden om haar heen – dat het vinden van een betaalbare woning enorm lastig is in Leiden. De studentenhuisvestingsorganisatie, DUWO, bouwt alleen huizen voor huidige stundenten. Ondanks dat Marieke nog studeert, maakt ze geen aanspraak op deze woningen: ze is nu ingeschreven in Amsterdam en de Leidse woningen zijn alleen voor Leidse studenten.

Voor sociale huurwoning heeft Marieke zich nooit ingeschreven. Ze komt uit een klein dorp in de Achterhoek, en heeft geen ervaring met sociale huur. Het voelt voor haar ook niet helemaal rechtvaardig om in een sociale huurwoning te gaan wonen. “Ik vind dat meer voor mensen die ook heel weinig verdienen. Ik heb een goede opleiding”.

Ook op de vrije markt lukt het Marieke niet iets passends te vinden. De enige huizen die ze kan betalen liggen in gezinsbuurten aan de rand van de stad. Ze zoekt juist iets wat goed bereikbaar is per openbaar vervooer en het liefst in de buurt van het station is, zodat ze flexibel is voor een toekomstige baan. Behalve de locatie is Marieke niet veeleisend over het huis. “Zelfs met een ruimte met heel weinig licht zou ik kunnen leven”. Marieke is een aantal keer naar bezichtigingen geweest van geschikte huizen. Daar waren dan twintig anderen die het appartement wilden. “En bij de volgende bezichtiging zag je er 19 terug”.

Huisgenoten

Samenwonen met andere mensen bevalt Marieke heel goed en ze zou dat dan ook graag blijven doen. Veel appartementen voor ‘delers’ (mensen die willen samenwonen maar geen stel zijn) zijn er echter niet. Veel particuliere verhuurders verhuren alleen aan stellen, zelfs als het appartement twee slaapkamers heeft. Voor Marieke is dit onvoorstelbaar: “Ik denk dat mijn huisgenoot en ik, met wie ik al vijf jaar samenwoon, een stabielere relatie hebben dan een stel dat net gaat samenwonen”. Ze zoekt hierdoor ook naar huizen waar ze alleen kan wonen.

Het kost veel moeite, tijd en energie om bezig te zijn met het zoeken naar een nieuwe woning. Ondanks dat ze gewend raakt aan de lastigheid van de zoektocht, vindt ze het toch moeilijk. “Het is frustrerend en gemeen dat het zo duur is. En dat terwijl je helemaal geen geld hebt als je nog studeert of net bent afgestudeerd.”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *